Så är våra två hjärtstartare på plats (tack Malin Westman och Michael Kellerman för utbildning, instruktioner samt inköp).
De är placerade vid:
• Stora pumphuset
• Teknikhuset...
Nedan finner du en sammanfattning av hur de används.
Sammanfattningen ska ses som en ”lathund” - bästa förberedelsen är att du tar chansen att utbilda dig när sådan ges!
”Hjärtstartaren är mycket säker, och det finns bara ett fel man kan göra - att inte våga använda den. Startaren kommer att tala om exakt hur du ska göra, och du kommer inte kunna ge en strömstöt - om hjärtat inte kan defibrillisras. Då gör man bara HLR i väntan på ambulans.
Knapp 1. Starta hjärtstartaren vid ett hjärtstopp/hos den drabbade. Startaren talar därefter exakt om hur du ska agera. Lyssna och följ instruktionerna.
Knapp 2. När hjärtstartaren aktiverats kan man trycka på denna knapp, och då få talade instruktioner om HLR (30 kompressioner och 2 inblås).
Knapp 3. Om hjärtstartaren har identifierat ett hjärtstopp som behöver en strömstöt - så börjar denna knapp att blinka. Kontrollera att du själv och ingen annan rör den drabbade. Tryck därefter på knappen för att leverera en strömstöt. Lyssna därefter på nya instruktioner från Startaren.
Jag vill trycka på vikten av tidigt larm till 112. Ju snabbare man larmar, desto snabbare kommer hjälp till platsen. Att göra kvalitativt bra HLR är jobbigt, och tidigt larm är en av de viktigaste åtgärderna för överlevnad.”
Med vänlig hälsning,
Styrelsen