Här kommer en uppdatering kring våra kommande projekt rörande ledningsnät för vatten och avlopp med tillhörande reningsverk samt projektet för uppdaterad av vår vattenhantering. Jag vill för tydlighetens skull påminna om att det är 2 separata projekt:
I informationen nedan kommer framförallt del 1 hanteras men i den näst sista punkten berörs även del 2.
Som alltid, hör av er till VA-styrelsen vid frågor. Gott nytt år och vi ses den 14e januari!
Mvh
Anders Freijs, Joar af Ekenstam, Andreas Lindberg
- Ledningsnät för vatten och avlopp med tillhörande reningsverk är primärt kopplat till den nybildade VA samfällighetens (Rådmaknuven VA Samfällighet) medlemmar.
- Uppdaterad vattenhantering med nya pumphus, filtrering etc, är kopplat till Tomtföreningens samtliga medlemmar.
I informationen nedan kommer framförallt del 1 hanteras men i den näst sista punkten berörs även del 2.
- Bildande av Rådmaknuvens VA samfällighet: Per den 25e november löpte tiden för överklagan ut för godkännandet av vår VA-samfällighet som då vann laga kraft och bildades formellt. Tack till alla deltagande fastighetsägare på Rådmaringen för förtroendet så att vårt bildande har kunnat gå igenom. Med skapandet av samfälligheten har vi nu möjlighet att fullfölja projektet med byggandet av ett avlopps- och vattennät samt ett reningsverk.
- Styrelse och ytterligare styrelsemedlemmar: Idag är vi 3 personer i styrelsen för Rådmaknuvens VA samfällighet. Det är Anders Freijs, Joar af Ekenstam och Andreas Lindberg. I tillägg till det så är Jan Elmberg från Tomtföreningens styrelse aktiv i arbetet kring banker också. Den gruppen driver det pågående arbetet med att sjösätta projektet och kommer driva det en period till. Vi kommer under våren välja in fler ledamöter löpande och jag fick vid senaste mötet intresseanmälningar från medlemmar på området. Tack för det och jag kommer kontakta er när vi ser att det är läge att utöka gruppen i styrelsen. Vi kommer även hålla ordinarie årsmöte under maj månad.
- Beslut fattat och kontrakt skrivet. Per i fredags den 15e december signerade vi kontraktet för projektet. Totalentreprenör av projektet är som informerat tidigare företaget Topas och de underkontrakterar sedan en gräv- och rörläggningsfirma som heter Nora Entreprenad. Topas & Nora är även de företag som har uppdragen i våra grannområden Hummelsvik och Nabbo.
- Projektstyrning: Styrelsens mål med det kommande projektet är att det ska löpa så problemfritt som möjligt. I styrelsen finns som nämnts ovan Andreas Lindberg (RR9) som har erfarenhet av ledning av infrastrukturprojekt och kommer vara delaktig i styrning och kontroll av vårt kommande projekt. Vi är dock inte själva fullt ut rustade för att utan professionellt stöd hantera detta. Vi anlitar därför företaget Tyréns som kommer hjälpa oss med projektstyrning och avstämningar gentemot vår entreprenör Topas. Tyréns är ett företag som normalt projektleder stora infrastrukturprojekt och de kommer vara en viktig del i samarbetet med Topas och i säkerställandet av kvalitet, dokumentation, följande av tidplan, rapportering etc.
- Projektarbete och projekttid: Projektet är planerat att starta 4e veckan i januari och löptiden är planerad fram till andra veckan i juni. Det innebär att vi kommer gå in i sommarvattentider och vi tittar på hur vi ska hantera detta. Dock beräknas vi vara klara till midsommar vilket är då de flesta av oss börjar vara på området.
- Kostnad för projektet och pris per fastighet: Kostnaden för projektet och betalningsplan kommer vi presentera i detalj vid det kommande informationsmötet. Här är dock vårt nuvarande estimat: Grundpriset är 176.250 vilket är en höjning med ca 9.000 från den absolut första offert vi fick i juni 2016. Sedan denna ursprungliga offert har priserna på framförallt rören ökat kraftigt och vi har fått arbeta mycket med att hålla prisökningen begränsad till de 9000 vilket är ca 5%. I tillägg till grundpriset tillkommer kostnad för projektstyrning från Tyréns, kostnader för bildandet av Samfälligheten, kostnader för bygglov och miljötillstånd från kommunen, etablering av nya elabonnemang och platser för eluttag samt en estimerad kostnad för tillägg i arbetet från vår grävfirma, tex spräckning av berg, trädfällning, deponi etc. Med detta estimerar vi just nu att priset kommer ligga på ca 197.000-199.000 per fastighet. För de enskilda fastigheterna tillkommer pump på den egna tomten som kostar ca 30.000 plus rör och rördragning på de individuella tomterna. Efter driftsättning kommer vi även ha kostnader för drift och underhåll löpande för reningsverk och för ledningsnät samt löpande debitering för vattenuttag per fastighet.
- Faktura från Lantmäteriet – Jag tror att alla har fått en eller två fakturor från Lantmäteriet i förra veckan. Vi hade förväntat oss att den kostnaden skulle gå till samfälligheten som sedan skulle ta med den i den totala kostnaden men den gick till alla fastighetsägare på området. Den hanterar ni som vilken annan faktura/räkning som helst.
- Banker och lån: Vi har nu kontakt med 3 banker för att diskutera lån och villkor. Dessa är Roslagens Sparbank, Svenska Handelsbanken och SEB. Vi har för avsikt att välja bank-partner i början av januari för att ha finansiering klar till projektets start i slutet av januari.
- Betalningsalternativ för medlemmar: Som presenterats under årsmötet så kommer vi i grunden att erbjuda 2 betalningsalternativ. Dessa är att antingen betala hela sin del direkt eller att betala av löpande under anläggningens avskrivningstid. Som ni vet så är lånet kopplat till fastigheten och inte till personer och således kommer nya ägare ta över betalningsansvaret vid eventuell försäljning. Vi ser gärna att de som vill betala in hela sin andel direkt hör av sig så vi får med det i vår löpande ekonomiska planering och hantering. Det kommer även att ges tillfälle att betala av hela beloppet vid senare tillfälle.
- Fiber i samband med grävning och rörläggning: Styrelsen har informerat IP Only och deras underleverantör om tidplanen för VA projektet. Vi har även sammanfört ansvariga entreprenörer för VA och fiber i syfte att effektivisera arbetet samt att minimera byggtrafiken i området. Styrelsen har regelbunden kontakt med Vägföreningen för att alla parter ska vara uppdaterade.
- Tomtföreningens uppgradering av Pumphus och vattenhantering: Samtidigt som vi går igång med vatten- och avloppsnät och reningsverk så arbetar vi med att slutföra arbetet med ett förslag för att förnya områdets vattenhantering med uppgradering av våra pumphus inklusive filtrering, ackumulering med mera. Projektets bakgrund presenterades på senaste årsmötet och är i stort för att säkra kvalitet och kvantitet av vårt dricksvatten på området och för att vi ska uppfylla de krav som ställs på oss under lagen för hantering av livsmedel. Detta projekt är separat från projektet kring ledningsnät för vatten och avlopp samt reningsverk. Det beskrevs under årsmötet och även den kommande höjningen av årsavgiften i samband med denna uppgradering som fattades beslut om.
- Informationsmöte: Vi kallar alla till möte söndagen den 14e januari klockan 10-12 på Bygdegården i Gräddö. Då kommer vi ha med oss vår entreprenör Topas och möjligen även en representant från grävföretaget Nora entreprenad. Vi kommer gå igenom tidplan för projektet, praktiska delar för området under projektet, hur vi ska välja plats för anslutning per fastighet och annan information. Vi kommer även presentera betalningsmodellen för er och även försöka besvara frågor som finns.
Som alltid, hör av er till VA-styrelsen vid frågor. Gott nytt år och vi ses den 14e januari!
Mvh
Anders Freijs, Joar af Ekenstam, Andreas Lindberg